fredag den 25. februar 2022

Biotop planter v/Jane

Naturen kan synes trist og grå i vintermånederne, men den er spækket med fine nuancer af farver og med foråret på trapperne titter flere farver frem. Goethe, ophavsmand til farvepsykologien, arbejdede med hvordan farverne påvirker os som mennesker for 200 år siden. I dag er forskerne ikke helt enige om, hvad farverne præcis gør ved os, men det er almen anerkendt, at farver påvirker os og er koblet til følelser og det underbevidste, det limbiske system i hjernen. Farver gør noget ved os... Naturen er grøn, farven er harmonisk og øjets foretrukne farve når det er træt. Måske derfor at blot 20 minutters ophold i naturen sænker kroppens indhold af det stressfremkaldende hormon kortisol... tankevækkende... lad os få skoene på og komme ud og kigge i og på naturen...

Hundehyben
Minder om almindelig hyben/rynket rose. Hundehyben har mindre aflange røde bær end den almindelige hyben. Det er en rigtig vitaminpille fra naturen. Frugten sidder længe på busken, med lidt held kan du finde hundehyben gennem hele efteråret og helt ind i januar måned.

Mælkebøtte
Elsket og hadet. Almindelig udbredt i hele landet, hvor den farver markerne gule i forsommeren, når blomsterne springer ud. Det gule blomster hoved består af over hundrede småblomster som efter endt blomstring forvandles til små helikoptere, der med vindes hjælp spreder frøene. Ikke noget at sige til, at mælkebøtten findes alle steder. De spæde skud af bladene i foråret kan spises i salater og de fine gule blomster kan bruges til marmelade og hjemmelavet snaps. Stænglen er hul og fantastisk til magisk leg i vand med børn, ligesom det er naturens førstehjælp mod brændenælden. Fandens mælkebøtte, men fyldt med gode ting.



Almindelig Kongepen
Planten minder om mælkebøtte, men bladene er mere stive og med ru behåring. Blomsterstilken er oprejst og hul, med en gul blomst. Almindelig udbredt i Danmark. 


Siv
Siv har urteagtige blade og afslører at biotopen indbefatter et vandområde. Siv er almindelig udbredt i fugtige områder, stænglen er hård og hul.


Dueurt
En vissen stilk er ikke meget at gå efter, når planter skal artsbestemmes i vinterhalvåret, men de krøllede rester af frøstandene afslører at det er en lådden dueurt. Planten blomstrer i sensommeren med små lilla blomster og frøene er vindbærende. Lådden dueurt fungerer som værtsplante for Dueurtsværmeren, Danmarks største natsværmer. 



Pil
Almen udbredt i Danmark, hvor den findes både som busk og træ. Navnet menes at stamme fra børnenes brug af de tynde grene til bue og pil, selvom det også kunne stamme fra hastigheden den vokser med i løbet af en sæson. Træet er af ringe kvalitet som brugstræ, men vedet er smidigt og de tynde grene er gennem generationer blevet brugt til at flette kurve af. Træet er børnevenligt, nemt at arbejde med og grenene slår let rod, hvis de sættes i fugtig jord. I det tidlige forår er piletræer lette at kende på hanblomstens rankler, der mærkes som små bløde gæslinger. 
Bonusinfo: barken på pil indeholder salisylsyre, et virksomt stof der også findes i hovedpinepiller. Så skulle du en dag gå en tur og mærke en let hovedpine på vej, så snup en pilekvist og tyg lidt på 😊  



Lav
Er det en plante? er det en blomst? Er det et dyr? Lav er en symbiose mellem svampe og alger. Når luftfugtigheden er høj, optager laverne vand, når luftfugtigheden er lav, udtørrer laverne. En anden interessant ting ved lav er, at det tilsyneladende ikke ældes...mon ikke der sidder en skønhedsguru eller to, der gerne vil aflure den hemmelighed.


Hyldetræ  
Barken er ru og furet, vedet er hårdt, mens marven er blød og let at fjerne. Træet springer ud som en af de første i foråret, blomstrer i juli og bærer fugt i sensommeren, inden bladene falder af træet i starten af efteråret. Hylden er almenkendt i Danmark, bruges i læhegn og fuglene sørger for god spredning af frøene. 
Hyldemor, historien fortæller om en gammel kone, der bor midt i hyldetræet, kjolen er grøn med store hvide klaser af blomster, ansigtet er venligt, furet og gammel. Vi må gerne bruge af træet, grene, blomster og bær, men vi må ikke tage mere end vi har brug for. Ifølge sagnet skal vi bakke mod træet og spørge om lov, før vi tager af træet. Historien er sød og den har en fin pointe, når vi lærer børn om naturen; vi må gerne tage af naturen, men ikke mere end vi har brug for og gør det med omtanke


Hønsetarm  
Almindelig kendt i græsplæner som uønsket plante. Er man så heldig at have høns i haven, vil de gerne spise planten.


  












 





Logbog - Biotop - Heidi

  En sidste opdatering af min biotop.     Vinter bliver til forår, forår bliver til sommer, sommer bliver til efterår og efterår bliver til ...