tirsdag den 15. marts 2022

Dokumentation og formidling - Heidi

Opgave D. 

 

Udvikling i dyreholdet og børnenes læringsudbytte 

Gennem dialog og aktiviteter med sneglene, vil vi følge sneglenes udvikling. Ved at fodre, pleje og udvise omsorg for sneglene, vil børnene kunne følge sneglenes trivsel og dermed opnå en læring om at beskytte og omsorg er med til at sneglene udvikler sig. Er snegle ikke i trivsel, lukker den sig inde i sneglehuset og kalker udgangen til. 
Gennem aktiviteter, hvor sneglene indgår, får børnene mulighed for at stille sig undrende overfor hvad de ser og oplever. De kan sammen med voksne være undersøgende og eksperimenterende, for på den måde at får vi de naturvidenskabelige kompetencer i spil. 

 

Et billede, der indeholder person, indendørs

Automatisk genereret beskrivelseJeg vil gennem daglig dialog med børnene spørge ind til de emner og begreber, vi har haft fokus på gennem forløbet. Ved at jeg hele tiden er i dialog med børnene omkring sneglene, udvider jeg deres kommunikative færdigheder indenfor naturvidenskab. Jeg er i børnehaven tirsdage og torsdage, her har jeg sneglene med. Sneglene står så alle børn har adgang til dem. Derigennem vil vores dialog om sneglene falde helt naturligt for både børn og voksne.  
Jeg vil lytte med på sidelinjen når børnene, to eller flere, samles om terrariet, for derved at danne mig et indtryk af deres læringsudbytte. At være lyttende og observerende gør, at jeg får fokus på barnets viden, men også at jeg har mulighed for at følge deres spor i fremtidige aktiviteter. 

Jeg skal være nærværende og nysgerrige sammen med børnene og være den der holder sneglene interessante. Jeg skal klæde mine kollegaer på til også at være formidlere og nogen der deltager aktivt i forløbet.  

 

 

 

Læreprocessens stilladsering 

Børnene har fra første dag været med til at hjælpe til med sneglene. De har derigennem fået en forståelse for sneglenes behov, hvordan de passes, plejes og fodres. Gennem aktiviteter har jeg udvidet deres viden omkring sneglenes anatomi, samt hvilken føde der er bedste velegnet til sneglene.  
Fremadrettet vil jeg lave et puslespil, hvor børnene gennem deres viden gerne skulle have en fornemmelse af sneglens udsende.  

Et billede, der indeholder tekst, kasse

Automatisk genereret beskrivelsebiblioteket har jeg lånt bogen ”Flugten fra sneglefarmen/Hvad ved du om snegle” af Krogh T. K., Bylander H. I., Refsgaard N. F. og Sølvkjær J. A. Den vil jeg læse efter samme principper som ved dialogisk læsning. Hvor jeg vil stoppe op og snakke med børnene om det, der fanger dem ved historien. 

  

1 kommentar:

  1. Relevante refleksioner over udviklingen i dyreholdet og børnenes læringsudbytte - overvej gerne om du har eksempler på
    1. hvad børnene siger / gør når de stiller sig undrende?
    2. hvordan børnene er undersøgende og eksperimenterende?
    3. hvilke begreber har været i fokus? Er det nogen du har udvalgt? Har du iagttaget at børnene anvender de nye begreber, måske også i andre sammenhænge (eksempelvis på snegleturen)?

    Hvordan har du dokumenteret de ting I finder ud af under vejs - eksempelvis 'hvad har vi fundet ud af sneglene spiser?' osv.

    SvarSlet

Logbog - Biotop - Heidi

  En sidste opdatering af min biotop.     Vinter bliver til forår, forår bliver til sommer, sommer bliver til efterår og efterår bliver til ...